9 Temmuz 2013 Salı

SABAHSIZ AKŞAMSIZ YERE SELAMLAR


cemil aydın


Kelebeğin Rüyası adlı filmiyle iki şairi tanıdı yeni jenerasyon: Muzaffer Tayyip ve Rüştü Onur. Hayatlarının baharında bu dünyadan çekip giden iki yitik şairdi onlar. Unutulup giden bu şairleri yine bir şair hatırlattı bizlere:Yılmaz Erdoğan.

Yılmaz Erdoğan'ın şairlerin ölümünden yaklaşık 70 yıl sonra gösterdiği bu vefayı zamanın edebiyatçıları göstermiş miydi? Filmi seyrettikten sonra aklıma bu soru takılmıştı. Geçen hafta aklıma takılan bu soruya bir cevap bulabildim.

Oktay Akbal'ın Konumuz Edebiyat adlı kitabını okudum. Kitapta Akbal'ın çeşitli kavramlar,yazarlar,şairler, kitaplar üzerine yazdığı denemeler bulunmakta. Kitabın ortalarında "Bir Muzaffer Tayyip Vardı" başlığını görünce heyecanlandım.

Önce bütün şairlere selam
Sonra şunu söylemek isterim
Ölüm hiç de güzel değil
Ne sabah var ne akşam

İşte bu dörtlükle başlıyordu yazı. Muzaffer Tayyip'in dizelerini görünce Oktay Akbal'ı sevmekle, onun iyi bir yazar olduğunu düşünmekte ne kadar haklı olduğumu bir kez daha gördüm. Akbal, genç yaşta hayata veda eden şairleri unutmamış ve onları yad eden bir yazı kaleme almıştı. Akbal onlar için şöyle diyordu: "Muzaffer Tayyip ile Rüştü Onur şiirimizin iki yitiği. Yaşasalardı günümüz şairleri arasında baş yerleri alacaklardı."
Muzaffer Tayyip ve Rüştü Onur'un şiirlerine baktığımızda Akbal'a katılmamak elde değil. İkisi de devasız bir hastalığa,vereme, yakalanmışlar ve bu illet sebebiyle hayata gözlerini yummuşlardır. -Yaşasalardı kim bilir daha nice güzel şiirler okuyacaktık.-

Şiire getirdiği yenilikle Türk şiir anlayışını yerle bir eden, şairlerimizin de şiir ve yazılarını heyecanla takip ettikleri Orhan Veli bakın neler demiş Muzaffer Tayyip için: "Muzaffer Tayyip'in insan sesini duymak istiyorsanız Şimdilik adlı kitabını okuyun. Şiirimizin nasıl bir istidat kaydettiğini asıl o zaman anlayacaksınız."

Muzaffer Tayyip bu yazıyı kaleme aldığım 3 Temmuz 1946 günü öldü. Şimdi sabahsız akşamsız bir yerde belki de yoldaşı Rüştü Onur'la birlikte.

Yad ediyoruz. Elden başka ne gelir ki!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder