26 Temmuz 2013 Cuma

SAKLI GECEYE YAKLAŞIRKEN


cemil aydın

Her insanın bir ay katıldığı ruh şöleni olan mübarek Ramazan ayı bedenimizi,ruhumuzu diriltti. Ötelerin anlamıyla anlamlandık. Hal ve hareketlerimize fizikötesinin ruhuyla istikamet tutturduk. Yolu yarıladık. Şimdi Ramazan ayının son on gününe yaklaşmaktayız.Bin aydan daha hayırlı geceyi -kuvvetle muhtemel- içinde barındıran günlerin arefesindeyiz.

Saklı bir geceyi bekliyoruz. İslamiyet hiçbir kavramın,eşyanın putlaştırılmasına müsade etmemiştir. Bu yüzdendir Kadir gecesinin saklı tutulması. Müminlerin herhangi bir günü ululaştırmaması için, belkide ifrata kaçmamaları için müminlere malum olmamıştır bu gece. Tam da bu özelliği sebebiyle Karakoç'a göre diğer geceleri de bir projeksiyon gibi aydınlatmıştır Kadir Gecesi.Diğer gecelere de anlam katmıştır.

Peki mümin bu geceyi karşılarken hangi hal üzere olmalı. Şöyle ki mümin, her geceyi Kadir gecesiymişçesine ağırlamalı. Çünkü Allah bin aydan daha hayırlı bir gece buyurarak methetmiştir bu geceyi. Bin aya eşit değil,bin aydan daha hayırlı bir gece. Bu gece ki Kuran-ı Kerim'in, kıyamete kadar tüm insanlığın yol göstericisi olacak kelam-ı kebirin, indirilmeye başlandığı bir gece. Elbette mümin bu gece de uyanık olmalı. Ümmetin selameti için dua etmeli. Son on gününe girdiğimiz Ramazan ayının her gecesinde ibadetlerini daha da şevkle ve ihlasla yerine getirmelidir. Yerine getirmelidir ki bin aydan hayırlı olan,insanlığın bilgisinin dışında olan bu gecede ulaşacağı manevi mertebelerden yoksun kalmasın. Atalarımız ne güzel demişler:
" Her geleni Hızır,her geceyi Kadir bil." İşte örnek mümin profili!

Sezai Karakoç bu gece için şöyle der: "Gecelerin de bir imamı vardır. Gecelerin imamı, en büyük imam Kuran-ı Kerim'i kalbinde taşıyan Kadir gecesidir." İmam insanlara rehberlik eden kimse olduğuna göre, bu kutlu gecede indirilen Kuran-ı Kerim ilelebet müminlere rehberlik edeceğine göre Sezai Karakoç'un Kadir gecesini imam sıfatıyla sıfatlandırması ne kadar yerinde bir misal!

Sezai Karakoç: "Seni bulmak için bilen gönül çöllere bile düşmek gerekseydi düşerdi. Kutuplarda buzların altında,bin yıl, kalıp almak gerekseydi alırdı." diyor. Demek ki mümin gönlünü,idrakini bu muazzam gecenin esrarına yöneltmeli ve rabbini çokça anmalı.

"Allah'tan bir bağış gibi,Peygamber'den bir armağan gibi, Kuran'dan bir nefes gibi, sahabeden bir ses gibi, şehitlerden bir hatıra gibi, imamlardan bir ilim gibi gelen" bu geceyi karşılamaya hazır mıyız? Oruçla onarmaya çalıştığımız kalplerimizdeki tüm lekeleri alıp götürmeye vesile bu gecenin farkında mıyız? İşte müminin başını iki elinin arasına alıp düşündürecek soru!

"Kadir gecesi işte böyle bir önemli değerlendiriş gecesi,bir karar gecesi ve bir hüküm gecesidir...
 Kuran'ın öğdüğü bir gecedir Kadir gecesi.
Çünkü Kuran'ın indiği gecedir Kadir gecesi."


NOTLAR:

Samanyolunda Ziyafet,Sezai Karakoç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder