19 Temmuz 2013 Cuma

NAMAZ VE ORUÇLA YÜKSELMEK


cemil aydın


"Oruç ve namaz aslında birer borç gibi görünüyorlarsa da,gerçekte Allah'ın insanlara armağanıdır.

Gökten gelmiş armağanlardır onlar."

Sezai Karakoç 1983 yılı Ramazan'ında Diriliş'te böyle ifade ediyor düşüncelerini.

Oruç ve namaz!

Allah'ın gönderdiği nihai dinin iki şartı.

Ama iş onları şart değil hediye görebilmekte. Şartın ağırlığını hisseden kişi nefsini devleştirmiş, bedeninin maddi beklentilerine dikkatini yoğunlaştırmıştır. Böyle bir kişi kendini ibadete zorlasa da,yapacağı ibadet sorumluluktan kurtulmak için olacağından, ibadetin hazzından nasiplenemez.

Kişi orucu "ağza vurulan fizikötesi mühür" bilse, yüzündeki cennet ışıltısını farketse hiç şartın ağırlığı altında ezilir mi?

"Acaba dünyanın hangi hazzı,hangi sevinci, orucun ve namazın getirdiği sevince denk olabilir?" diyor üstad. Orucun ve namazın sevincine hiçbir şeyi denk tutmayacak denli yükselen bir müslüman... Üstad varılması gereken yeri işaret etmiyor mu?

Orucun da Arapça "urûc" kelimesiyle ne kadar benzerlik gösterdiğini, urûc kelimesinin yüceliş,uçuş manasına geldiğini ifade eden Sezai Karakoç orucun da namaz gibi müminin miracına yol olduğunu söylüyor. "Yani insan iki kanatla miracını tamamlar;biri namaz,biri oruçtur bu kanatların."

Demek ki namaz ve oruç yükseliştir. Yaratanın misafiri olduğumuz bu dünyadan kanatlanıp ötelere yolculuğa çıkmaya vesiledir.

Namaz ve oruç daralan ufkumuzu genişletecek. Yeni kapılar açılacak önümüzde. Düşüneceğiz.

Düşündükçe berraklaşacak o kutlu zaman parçaları: Sahurlar,iftar sofraları, teravihler. Mahyalar gibi aydınlanacak ruhumuz.

Zaman billurlaşacak.

"Saniyelerimize,dakikalarımıza,ebedilik ve ezelilikten yakut damlalar" düşürecek oruç ayı. "Kendi kendinden uzaklaşan insanı kendine döndürecek."

Sezai Karakoç: "Oruç tutmayanlar,ondaki büyük ruh oluşumundan haberli olsalar, ömür boyu oruç tutmak isterlerdi." diyor.

İş zamanında haberdar olmakta.



NOTLAR

Samanyolunda Ziyafet, Sezai Karakoç, Diriliş Yayınları, 5.baskı, İstanbul, Şubat-2012




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder