3 Haziran 2013 Pazartesi

2013 POETİKA ODAKLANMALARI


cemil aydın

Bir imgenin tahayyülü zihninizde nasıl oluşuyor?
Apansız bir şey mi bu imge,ya da tam tersi öncesi ile sonrası var mıdır?
Bir şiirin ilk dizesi nereden,nasıl geliyor?


İmge, zihnimde okuduklarım neticesinde oluşur çoğu zaman. Deneyimlerim, hayallerim ve beklentilerim, beni kendi düşsel evreninde sürükleyen yazarın eseriyle kesişir. Böylece yazacağım yazı ya da şiir doğmuştur. Bundan sonrası benim için bir tür çeşitlemedir.

İmge apansız bir şey midir? Bence ilhama dayalı bir süreci reddetmek akılcı bir yaklaşım olmaz. Tabiî ki ilham dedigimiz şey doğuştan edinilmez. Duygu evrenini hiç durmadan genişletmekle, yerinde saymayan bir disiplinle çalışmaları yürütmekle kazanılır. Algıyı hazır hale getirmek ilhama zemin hazırlamaktır. Nihayetinde imge bu sartlar sonucunda apansız olusur.

İmgenin oluşumunun tarihi bence yazarın ya da şairin hayatıyla koşuttur. Eseri olusturan kendini eserde ortaya koyar. Bu meydana çıkış kişinin yasadığı zamanın öncesine ya da sonrasına dek uzanabilir. Bu süreçte imgeyi belli bir zaman dilimine sığdırmak mümkün değildir.

Şiir benim için bir problemin, bir derdin, bir sıkıntının ifadesidir. Düzyazının olanaklarıyla ifade edilemeyecek duyguları şiirle ferahlatır, özgürleştiririz. Bu sebeple benim için bir şiirin ilk dizesi bir problemin, bir sorunun düşüncesiyle başlar. Anlatmak isteyecegimi en basta anlatmak isterim ben, ilk dizeyle. İlk dizeyi bulmak güç müdür? Bu biraz da karanlık bir mağarada yürümeye benzer. Işığa giden yolu, sezgin kuvvetliyse, çabuk bulursun.

(2013 Poetika Odaklanmaları soruşturmasına verdiğim cevap metnidir.)

http://zaferyalcinpinar.com/poetika2013.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder